Mapito 80 Liter

€34,13
* Stukprijs: €34,13 /
Artikelnummer: FT-62.150

Naam Product: Mapito

Inhoud: 80 liter


Hoewel Mapito al wat langer bestaat, lijken kwekers vooral de laatste jaren de voordelen van het kweken op dit substraat te ontdekken. Dit is ook niet voor niets, want Mapito is als substraat stevig van structuur en bezit een optimale verhouding aan water en zuurstof. Deze combinatie vormen de basis voor zeer goede oogsten! Mapito bestaat uit steenwolvlokken en PU-vlokken (Poly-Urethaan). Steenwol wordt gemaakt door het vulkanisch gesteente Diabaas te vermalen tot zandkorrels. Deze korrels worden vervolgens verhit tot 1600°C, waardoor ze smelten. Vervolgens wordt deze hete lava op een ronddraaiende schijf gegoten waarna het materiaal weggeslingerd wordt en stolt, waardoor lange dunne vezels ontstaan. Na toevoeging van diverse bindmiddelen en andere stoffen (om zo de opneembaarheid van water te vergroten) worden deze vezels in een oven uitgehard en vervolgens samengevoegd tot een laag steenwol. Nu kan het gewenste eindproduct op maat worden gesneden. De mogelijkheid om steenwol te gebruiken als groeimedium voor planten werd eigenlijk pas in het begin van de jaren zeventig ontdekt. De steenwol die in de bouw wordt gebruikt voor warmte- en geluidsisolatie is niet geschikt om planten op te kweken. Aan deze steenwol is namelijk een minerale olie toegevoegd, die het materiaal waterafstotend maakt. Voor de tuinbouw is speciale steenwol ontwikkeld, die juist heel veel water kan opnemen en vasthouden. Deze soorten kunnen tot 80% water vasthouden en wel 15% lucht bevatten. De overige 5% bestaat uit steenwolvezel.

 

Extra productinformatie

Gebruik

Wanneer je voor de eerste keer de bloempotten of kweekbakken vult met Mapito vlokken, zorg er dan voor dat je de potten of kweekbakken maximaal vult. Door er namelijk zoveel mogelijk vlokken in te doen, voorkom je dat het substraat teveel inzakt, nadat de vlokken voor het eerst vochtig zijn geworden. Door het water worden de vlokken uiteraard zwaarder en wordt een deel van de lucht er tussenuit geperst. Hierdoor kan een substraat van Mapito behoorlijk krimpen. Door een voldoende dikke laag aan te brengen, zal het substraat na het inzakken voldoende dik blijven om er fatsoenlijk planten op te kunnen blijven kweken. Mocht de laag Mapito alsnog teveel inzakken, breng dan opnieuw extra vlokken aan, zodat de pot optimaal wordt gevuld.

pH

Een ander belangrijk punt bij het kweken op Mapito is dat we de pH-waarde van het substraat goed in de gaten dienen te houden. Voor het succesvol kweken op Mapito is het het beste wanneer we een pH-waarde in het substraat aanhouden van tussen de 5.3 en 5.8. Aangezien normaal leidingwater bijvoorbeeld een pH-waarde zou hebben van 7,5, betekent dit dat we de pH-waarde van het leidingwater naar beneden moeten zien te brengen. Door pH-min te gebruiken en de juiste dosering toe te passen, kunnen we de pH-waarde op de ideale waarde zien te krijgen. Regelmatig meten en controleren is hierbij aan te raden. Vaak is er op het Internet veel informatie te vinden over de pH-waarde over het leidingwater bij jou in de buurt.

Inweken

Bij aanvang van het kweken op Mapito is het evenals bij het kweken op steenwol van belang dat we de Mapito laten inweken. Wanneer je dit niet doet of verkeerd doet, is de kans groot dat de Mapito lang niet zo goed zal werken en beduidend minder vocht zal opnemen en aan de planten kan afgeven. Alle steenwolsubstraten (dus ook Mapito) dienen voor het aanvang van het kweken te worden ingeweekt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het vermogen van de Mapito om water vast te houden zal worden vergroot. Dit wordt de ‘capillaire werking’ genoemd.
Mapito dat niet van tevoren is ingeweekt houdt het water onvoldoende vast en geeft de planten dan ook niet of onvoldoende de mogelijkheid daaruit vocht en voeding op te nemen. Vaak zie je dergelijke problemen bij kwekers die opvallend veel stekken hebben die niet aanslaan. Het niet of verkeerd inweken van de Mapito is hierbij vaak de grote boosdoener. De jonge, vaak kwetsbare stekken houden het hierdoor niet lang vol. Dit is ook de reden waarom steenwolmatten vaak voorzien zijn van een plastic laag (witte hoes). In de reguliere tuinbouw functioneert deze plastic hoes als kweekbak. Bovendien kunnen dankzij de plastic hoes de matten gemakkelijker volledig worden ingeweekt. Indien Mapito of steenwol niet voor aanvang van het kweken wordt ingeweekt, zullen de droog gebleven plekken tijdens de teelt ook niet meer nat worden. De Mapito kan dan niet optimaal vocht vasthouden. Voor het optimaal inweken, mag je de Mapito best 24 uur nat houden. Op die manier is de basis voor een mooie oogst alvast gelegd!

0 sterren op basis van 0 beoordelingen